Ce este testul de paternitate?

Testul de paternitate este un test genetic prin intermediul căruia se se stabilește dacă un bărbat este sau nu tatăl biologic al unui anumit copil sau fetus (când mama este însărcinată). Testarea ADN este singura metodă certă în determinarea gradului de rudenie. Pentru realizarea testului ADN sunt necesare probe biologice provenite de la prezumtivul tată și de la copil. Analizarea unei probe de la mamă crește gradul de confidență al testului, însă nu este necesară pentru realizarea acestuia.

Cum se desfășoară un test de paternitate?

Testul de paternitate constă în analizarea a 16 secvențe ADN (markeri), pentru fiecare persoană testată. În baza celor 16 markeri se realizează un profil genetic pentru fiecare persoană. Profilele sunt ulterior comparate, stabilindu-se corespondența pentru fiecare marker.

În desfășurarea procesului de testare sunt analizate anumite fragmente din structura ADN denumite markeri STR (Short Tandem Repeats). Acești markeri, localizați în diferiți cromozomi, prezintă o variabilitate amplă în populație umană, realizând constelații specifice fiecărui individ. Pe baza acestui fapt, prin utilizarea mai multor astfel de secvențe, acuratețea de identificare a unui persoane crește enorm în comparație cu alte metode.

Mai precis, probabilitatea ca doi indivizi să aibă aceleași caracteristici genetice, deci să fie confundați prin această analiză este de 1 la 10.000.000.000.000.000.000. Markerii STR utilizați fac parte din sistemul de date al USA – CODIS (COmbined DNA Index System), acest sistem fiind folosit de FBI în tehnica pentru stabilirea profilelor ADN umane.

Aplică pentru un test de paternitate online și poți primi rezultatele în 24 de ore.

Cât costă un test de paternitate?

Prețurile testelor de paternitate variază în funcție de numărul de persoane implicate, timpul de livrare dorit și perioada de testare. Pentru mai mult detalii explorați tabelul de mai jos.

Perioada de testare: Postnatal

Test de paternitate

Tatal prezumtiv si 1 copil

Livrare și colectare probe gratuit oriunde în lume
Durată analizare și prelucrare eșantion 6 zile

Test de paternitate

Tatal prezumtiv si 1 copil

Livrare și colectare probe gratuit oriunde în lume
Durată analizare și prelucrare eșantion 3 zile

Test de paternitate

Tatal prezumtiv si 1 copil

Livrare și colectare probe gratuit oriunde în lume
Durată analizare și prelucrare eșantion 24 ore

Perioada de testare: Prenatal

Test de paternitate neinvaziv

Începând cu săptămâna 10 de sarcina

Livrare și colectare probe gratuit oriunde în lume

Testul ADN non-invaziv părinte-copil (NIPPT) în timpul sarcinii utilizează cea mai recentă tehnologie de secvențiere ADN (second generation) pentru a detecta fragmente genetice fetale în sângele periferic matern.

Durată analizare și prelucrare eșantion 30 zile

4700lei

Cum se recoltează probele?

Fiecare tip de probă, în funcție de natura ei și modul de prelevare, asigură o anumită rată de succes a testării ADN care depinde de cantitatea și calitatea ADN-ului extras. Procedura de recoltare, depinde la rândul ei de tipul de probe biologice și perioada de viață a fătului/copilului în care se efectuează testarea. În tabelul de mai jos regăsiți informația structurată cu privire la procedurile de recoltare aferente fiecărui tip de probă.

Selectează perioada de testare

Probe Biologice

Procedura de recoltare

Sânge periferic – 10 ml
Puncție venoasă – recoltare în vacutainer cu EDTA. Testul ADN non-invaziv părinte-copil (NIPPT) în timpul sarcinii utilizează cea mai recentă tehnologie de secvențiere ADN (second generation) pentru a detecta fragmente genetice fetale în sângele periferic matern. Pretul pentru această procedură este de 4700 RON.
Vilozități Coriale (CVS) – 2-3 mm
Vilozitățile coriale se recoltează prin biopsie de către obstetrician sub ghidaj ecografic în perioada 9-12 săptămâni de sarcină
Lichid amniotic – 1,5-2m
Amniocenteza – recoltarea de lichid amniotic din cavitatea amniotică- se realizează de către un obstetrician sub ghidaj ecografic în perioada 14-21 săptămâni de sarcină.

Probe Biologice

Procedura de recoltare

Sânge periferic – maximum 2ml
Puncție venoasă -recoltare în vacutainer cu EDTA
Celule epiteliale bucale
Trusa de recoltare sterilă este alcătuită dintr-un recoltor steril și un recipient de plastic cu mediu – recoltorul este introdus în cavitatea bucală și se raclează celulele epiteliale de pe suprafața internă a obrazului cu grijă, fără a genera disconfort.
Fire de păr cu bulb (cu rădăcină) – 7 – 10 fire
Firele de păr se prelevează prin smulgere (cu bulb), nu prin tăiere. Acestea se plasează într-un recipient steril de plastic sau într-un plic de hârtie. Se acceptă și fire de păr din aparatul electric de epilat, dacă acestea au bulb.
Periuță de dinți
Se va evita atingerea zonei cu peri a periuței. Aceasta se va depozita într-un plic de hârtie.
Mucuri de țigară – 2-3 mucuri
Se va evita atingerea acestora în zona terminală a hârtiei de filtru (cea care intră în contact cu buzele). Mucul de țigară se va depozita într-un recipient steril de plastic sau plic de hârtie.
Gumă de mestecat
Se va evita atingerea directă a gumei de mestecat. Aceasta se plasează într-un recipient steril de plastic.
Unghii și cuticule proaspăt tăiate (de la nivelul mâinilor și picioarelor)
Se evită pe cât posibil atingerea directă a probelor. Acestea se introduc într-un recipient steril de plastic sau într-un plic de hârtie.
Pete de sânge pe materiale textile, tampoane, etc.
Se evită pe cât posibil atingerea directă a probelor. Acesta se introduc într-un recipient steril de plastic sau plic de hârtie.