Ce este testul prenatal neinvaziv (NIPT)?

NIPT (Non-Invasive Prenatal Test) este un test de screening genetic, pe care gravida îl poate efectua începând cu a 10-a săptămână de sarcină. Testul NIPT determină riscul ca bebelușul să aibă trisomia 21, trisomia 18 sau trisomia 13. Termenul „trisomie” este utilizat pentru a descrie prezența unui cromozom suplimentar – sau trei în loc de perechea obișnuită.

De exemplu, trisomia 21 (sindromul Down) apare atunci când un copil se naște cu trei copii ale cromozomului 21. NIPT oferă, de asemenea, opțiuni de testare suplimentare pentru anumite alte trisomii rare, aneuploidii ale cromozomilor sexuali (un număr anormal de cromozomi sexuali) și variația numărului de copii, care includ sindroame de deleție (o pierdere a unei părți a unui cromozom), sindroame de duplicație (o suplimentare a părții unui cromozom) și anumite tulburări genetice moștenite (o tulburare cauzată de o mutație genică care este transmisă de la părinte la copil). Dacă doriți să aflați, testul NIPT poate oferi și informații despre sexul fătului.

Care sunt beneficiile testării NIPT?

Testarea NIPT este ideală pentru persoanele care vor să obțină informații despre starea de sănătate al fătului într-un mod neinvaziv sau să detecteze eventuale anomalii genetice devreme în procesul de dezvoltare al acestuia. Printre beneficiile testării non-invazive se numără:
Eliminarea riscului de avort spontan în urma consultației
Diagnosticare precisă a cazurilor de sindrom Down
Opțiuni de screening pentru 96 de condiții genetice diferite
Evitarea unei proceduri de diagnosticare invazivă
Detectarea tulburărilor cromozomiale pe 23 de perechi de cromozomi
Obținerea de informații precise asupra stării de sănătate a fătului
Detectarea precoce a anomaliilor ecografice (orice eventuale tulburări monogenice)
Asigurare medicală eligibilă – în cazul testelor de screening pozitive

Tipuri de teste NIPT disponibile

NIPT

pentru trisonomii și sindroame de microdeleție/duplicație + Aneuploidii cromozomiale de sex + cu/fără informații privind sexul + Constatări accidentale*

Acest tip de testare oferă o perspectivă clară și precoce asupra sexului genetic, aneuplodiilor cromozomiale de sex sau a sidroamelor de deleție/duplicație.

Explorează lista completă de afecțiuni studiate

Livrare și colectare probe gratuit oriunde în lume
Durată analizare și prelucrare eșantion 10 zile

5500lei

NIPT

pentru screening neinvaziv al genelor fetale mono-dominante

Acest test oferă posibilitatea de dectare a 27 de boli, incluzând afecțiuni scheletale, cardiace și tulburări sindromice cauzate de variante (2038) single-gen în 18 gene. Afecțiunile examinate le includ pe cele care sunt asociate cu vârsta paternă medie (bărbați cu vârsta peste 40 de ani).

Explorează lista completă de afecțiuni studiate

Livrare și colectare probe gratuit oriunde în lume
Durată analizare și prelucrare eșantion 16 zile

5500lei

Cum funcționează NIPT?

În timpul sarcinii, ADN-ul provenit de la mamă și placentă circulă în sângele mamei. NIPT funcționează prin prelevarea unei mici probe de sânge matern de aproximativ 10ml și evaluarea informațiilor genetice din această probă. Evaluarea se face prin aplicarea secvențierii întregului genom și a analizei bioinformatice avansate pentru a determina riscul unor tulburări genetice specifice.

NIPT este un test de screening, ceea ce înseamnă că nu testează cu o precizie de 100% și, prin urmare, nu ar trebui să fie utilizat ca bază unică pentru diagnostic sau alte decizii de gestionare a sarcinii.